Yueqin

kuuluuttu/yenqin
Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Itä-Aasia
Kiina
Soitinluokka 
Asiasanat 
Tuotenimi 
Ostettu Melody of China -kaupasta.
Perustiedot, oikea
Mitat 
cm
Materiaalit 
Hankintavuosi 
2 007
Kunto 
Hyvä

Yueqin, eli kuuluuttu on kiinalainen lyhytkaulaluuttu, joka kuuluu kordofonien soitinluokkaan. Soitin kuuluu kiinalaisen soitinluokituksen mukaan silkkisoittimiin.

Yueqinin kaikukoppa on pyöreän kiekon mallinen, halkaisijaltaan n. 40 cm ja korkeudeltaan n. 5 cm. Kaikukopassa ei ole ääniaukkoa. Kaula on hyvin lyhyt ja siinä on korkeat nauhat, jotka jatkuvat osittain kaikukopan päälle. Soittimesta tekee erikoisen se, että siinä ei ole erillistä tallapalaa (bridge), jonka ylitse kielet kulkevat (kuten luuttusoittimissa yleensä), vaan kielet ovat kiinni kaikukopan päällä olevassa tallassa. Tämä piirre on myös toisella kiinalaisella luutulla pipalla. Yueqinissä on alun perin ollut neljä kieltä järjestettynä kahteen kielipariin. Edelleen kieliä on useimmiten neljä ja ne on jokainen viritetty omaan säveleensä. Uulun yueqin on hieman harvinaisempi kolmikielinen yueqin, ja se viritetään perusääni-kvartti-oktaavi (esim. A-D-a). Modernia yueqiniä soitetaan muovisella plektralla.

Kiinalaisen legendan mukaan ensimmäinen yueqin olisi löydetty vanhasta haudasta keisari Wun aikana (684-705 jaa.) (Buchner 1980, 221). Tämä legenda tuskin pitää paikkaansa, ja yleisemmän käsityksen (esim. Wikipedia: yueqin) mukaan soitin on kehittynyt Jin-dynastian (265-420 jaa.) aikana eräänlaiseksi kahden kiinalaisen luutun, ruanin ja pipan risteytyksenä.

Yueqin kuuluu peking-oopperan ja monien muidenkin paikallisoopperoiden, kuten pingju- ja henan-ooperoiden, soitinvalikoimaan sekä satunnaisesti myös kiinalaiseen orkesterimusiikkiin.

 Lähteet:

Buchner, Alexander (1980). Colour Encyclopedia of Musical Instruments. Lontoo: Hamlyn.