Yangqin

Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Itä-Aasia
Kiina
Soitinluokka 
Perustiedot, oikea
Mitat 
116x52x14 cm
Hankintavuosi 
2 007
Kunto 
Hyvä

Ostettu Kouvolassa esiintyneeltä kiinalaiselta oopperaseurueelta.

Yangqin on kiinalainen dulcimer, joka kuuluu kordofonien soitinluokkaan. Kiinalaisen soitinluokituksen mukaan se kuuluu silkkisoittimiin, sillä soittimen kielet on aiemmin valmistettu silkistä. Nykyään kielet ovat metallista. Yangqin lienee ainoa kiinalainen soitin, joilla soitetaan harmonista säestystä (Qiang 2011, 37).

Yangqin seisoo puisella jalustalla. Runko on valmistettu puusta, kansilevy erityisen ohuesta ja lakkaamattomasta puusta. Kielet kulkevat tallojen yli kannen päältä. Talloja yangqinissä on yleensä neljä tai viisi: ns. bassotalla, oikeanpuoleinen talla, tenoritalla, vasemman puoleinen talla ja kromaattinen talla.  Tallojen lisäksi kielet kulkevat monesti pienten metallisten sylinterien ylitse. Nämä metallisylinterit toimivat soittimen hienovirittiminä.

Kieliä, joita soittimessa saattaa olla yhteensä jopa 144, soitetaan tallan vasemmalta puolelta, paitsi kromaattisen tallan ylittäviä kieliä soitetaan tallan oikealta puolelta ja vasemman puoleisen tallan kieliä voi soittaa kummalta vain puolelta. Ohuimmat kielet kulkevat jopa viiden kielen kieliryhmissä ja paksuimmat kielet taas ovat yksittäisiä – aivan kuten länsimaisessa pianossa. Näin nostetaan soittimen äänenvoimakkuutta. Kieliä lyödään bambusta valmistetuilla pienillä vasaroilla, joiden toista päätä käytetään satunnaisesti myös plektramaisesti kielten näppäämiseen lyömisen sijaan.

Soitin saapui Kiinaan ming-dynastian (1368-1644 jaa.) loppupuolella Persiasta, jossa tunnetaan yangqiniä muistuttava dulcimer-soitin santur (Thrasher 2008,  71). Aluksi soittimessa oli vähemmän kieliä, mutta 1900-luvun puolenvälin jälkeen kielten määrä on kasvanut huomattavasti (ibid.).

Yangqiniä käytetään useissa kiinalaisissa musiikkityyleissä, niin taide- kuin kansanmusiikissakin. Soitin kuuluu erityisesti eräänlaisen Etelä-Kiinassa syntyneen ja nykypäivänä institutionalisoituneen kansanmusiikkityylin, sizhu-musiikin soittimistoon. Yangqinillä on myös merkittävä rooli (modernissa) kiinalaisessa orkesterimusiikissa. Yangqinille on sävelletty lukuisia sooloteoksia ja konserttoja.

Lähteet: 

Thrasher, Alan R. (2008). Sinica Leidensia : Sizhu Instrumental Music of South China : Ethos, Theory and Practice. Boston: Brill Academic Publishers. 

Qiang, Xi (2011). Chinese Music and Musical Instruments. New York: Better Link Press.