Xun

Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Itä-Aasia
Kiina
Soitinluokka 
Asiasanat 
Perustiedot, oikea
Mitat 
9x7x7 cm
Materiaalit 
Hankintavuosi 
2 007
Kunto 
Soittokunnossa, useita halkeamia

Ostettu Melody of China -kaupasta.

Xun on kiinalainen puhallinsoitin, joka kuuluu aerofonien soitinluokkaan. Kiinalaisen soitinluokituksen mukaan soitin kuuluu savisoittimiin.

Xun on savesta valmistettu pullean pullon mallinen huilu, jossa ääni tuotetaan puhaltamalla sen suuaukkoon kuten juomapulloon puhallettaisiin. Xunin sormiaukkojen määrä vaihtelee, mutta yleisimmässä mallissa on seitsemän sormiaukkoa päällä ja kaksi peukaloaukkoa soittimen alapuolella.

Xun on yksi vanhimmista soittimista, joita Kiinasta on arkeologisissa kaivauksissa löytynyt. Vanhimmat löydetyt xunit on kivestä tai luusta valmistettuja ja ovat peräisin neoliittiseltä kaudelta jopa 6000-luvulta eaa. (chinaculture.org; Qiang 2011, 72). Alun perin soittimessa on ollut vain yksi reikä (puhallusaukko), mutta historian saatossa sormiaukkojen määrä kasvoi. Vasta 1900-luvulla soittimesta on kehitetty nykyinen 9-sormiaukkoinen versio. (chinaculture.org.)

Xunin alkuperäinen käyttötarkoitus on edelleen hämärän peitossa, mutta Qin- ja Han-dynastioista (lähtien tiedetään xunia käytetyn keisarillisessa hovimusiikissa. Eräänlaisesta xunista on merkintöjä jo Shi jing -teoksessa, joka on 600-1000 eaa. koottu kaunokirjallinen teos. (chinaculture.org.) Qing-dynastian aikana (1644-1911 jaa.) käytössä oli kuusisormiaukkoinen xun. (Yin 2011, www-lähde.)

Xun levisi suuremmin länsimaiseen tietoisuuteen vasta, kun Du Ciwen soitti xunia Los Angelesin kesäolympialaisten avajaisissa vuonna 1984. Nykyään xunille sävelletään soolo- sekä orkesterimusiikkia ja sitä käytetään kiinalaisessa taidemusiikissa. Xun on periaatteessa helppo valmistaa, ja se onkin melko yleinen näky kiinalaisissa matkamuistomyymälöissä.

Lähteet:

Qiang, Xi (2011). Chinese Music and Musical Instruments. New York: Better Link Press.

Yin, Yufeng (2011). History of Xun. The Creation and Development of Xun. 

Chinaculture.org http://www.chinaculture.org/gb/en_madeinchina/2005-12/05/content_76659.htm