Tuohitorvi

Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Eurooppa
Suomi
Soitinluokka 
Tuotenimi 
Juhana Nyrhinen / Metsän ääni
Perustiedot, oikea
Materiaalit 
Kunto 
Hyvä

Suomalainen kuoritrumpetti, joka kuuluu aerofonien soitinluokkaan. Soittimeen kuuluu irrotettava puinen suukappale. Soitin toimii myös ilman suukappaletta.

Soitinta soitetaan asettamalla se vaakatasoon suun eteen. Äänes tuotetaan omilla huulilla, kuten trumpeteissakin. Sillä saa soitettua luonnonsävelasteikon.

Materiaali on kestävä ja hygieninen, tuohi itse ei ime kosteutta, vaan on korkin kaltainen, joskin ohuista kerroksista koostuva aines. Se irtoaa koivusta kesäkuussa juhannuksen molemmin puolin. Riippuu hieman keleistä ja kasvupaikasta.

Tuohitorvi on ainut trumpetti jota tiedetään käytetyn koko Suomen alueella. Yhtään sävelmää ei ole saaatu talteen. Sillä kuitenkin tiedetään soitetun kauniistikin, vaikka soitin oli käytössä myös pelottelu- ja merkinantotehtävissä. Se on ollut leimallinen erityisesti suomalais-karjalaisella perinnealueella, muualla euroopassa ja skandinaviassa materiaalina on käytetty leppää tai lehmusta, koivuntuohta ei tunnettu muualla. 

Lähteet:

Leisiö, Timo (1983). Suomen ja karjalan vanhakantaiset torvi- ja pillisoittimet. Kansamusiikki-instituutin julkaisuja 18. (s.302)

Jääskeläinen, Mikkonen, Leisiö, Nieminen (1985). Rapapallit ja lakuttimet. Kansamusiikki-instituutin julkaisuja 12. (s.41)