Trumpetti

Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Brittein saaret
Iso-Britannia
Soitinluokka 
Asiasanat 
Tuotenimi 
Ostettu Tomas Reganilta.
Perustiedot, oikea
Hankintavuosi 
2 011
Kunto 
Hyvä

Trumpetti on eurooppalainen torvisoitin, joka kuuluu aerofonien soitinluokkaan. Soitin kuuluu länsimaisen sinfoniaorkesterin puhallinsektioon, joskin on käytössä myös esimerkiksi jazz-musiikissa ja monissa kevyen musiikin lajeissa.

Trumpetin ääni muodostuu soittajan huulten täristessä tämän puhaltaessa erityiseen suukappaleeseen. Modernissa trumpetissa sävelkorkeuksia vaihdellaan kolmea venttiiliä säätämällä sekä ylipuhaltamalla.

Erilaisia torvia on ollut olemassa jo tuhansia vuosia. Ensimmäiset torvet lienevät eläinten sarvista valmistettuja sarvitrumpetteja.  Jo toisella vuosituhannella eaa. käytettiin nykyisen Tanskan, Etelä-Ruotsin ja Etelä-Norjan alueilla pronssisia trumpetteja, jotka  tunnetaan nimellä lur. Myös lukuisia muita esihistoriallisia trumpetteja on löytynyt Euroopan alueelta. (Buchner 1980, 26.) Lähes kaikissa korkeakulttuureissa on ollut käytössä jonkinlaisia trumpetteja (Midgley 1976, 60).

Trumpetit olivat hyvin pitkään käytössä erityisesti erilaisina signaalisoittimina ja armeijoiden käytössä. Tällaisia olivat esimerkiksi muinaisessa Roomassa käytetty cornu (tunnetaan myös nimellä buccina) sekä Euroopassa keskiajalla käytetty busine. 1700-luvulle mennessä oli kehittynyt jo hyvin paljon modernia trumpettia muistuttava ”käyrä” luonnonsäveltrumpetti, jollaista käytettiin esimerkiksi Mozartin säveltämässä musiikissa sekä J.S. Bachin brandenburgilaisissa konsertoissa. 1800-luvun alussa saksalaiset Heinrich Stözel ja Friedrich Blühmel patentoivat toimivan venttiilijärjestelmän trumpettiin, mikä mahdollisti luonnonsävelasteikon ulkopuolisten äänten tuottamisen. (Midgley 1976, 60-64).

Jazziin trumpetti tuli hyvin aikaisessa vaiheessa. Tunnetuimpia jazz-trumpetisteja ovat Miles Davis, Louis Armstrong sekä Dizzy Gillespie.

Trumpetti ei kuulunut suomalaisen torviseitsikon soittimistoon, mutta esimerkiksi Saksassa trumpetit kuuluivat torvisoittokuntien soittimistoon (Rantanen 2013, 97-98.)

Lähteet:

Midgley, Ruth (toim.)(1976). Musical Instruments of the World. New York: Diagram Visual Information.

Rantanen, Saijaleena (2013). Laulun mahti ja sivistynyt kansalainen. Musiikki ja kansanvalistus Etelä-Pohjanmaalla 1860-luvulta suurlakkoon. Helsinki: Taideyliopiston Sibelius Akatemia.