Tinapilli

Tin whistle, penny whistle
Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Eurooppa
Irlanti
Soitinluokka 
Asiasanat 
Tuotenimi 
Clarke
Perustiedot, oikea
Mitat 
28x2x1 cm
Materiaalit 
Kunto 
Hyvä

D vireinen.

Tinapilli on irlantilainen pilli, joka kuuluu aerofonien soitinluokkaan.

Tinapillin suukappale on nokkahuilumainen. Suukappaleita on sekä soittimen rungosta erillään olevia muovisia että rungon sisälle rakennettuja puisia. Puisella suukappaleella varustetut tinapillit soivat usein hiljaisemmin, pehmeämmin ja suhisevammin, mutta ovat alttiimpia viremuutoksille ilmankosteuden mukaan ja ovat usein raskaampia soittaa kuin muovisuuosalliset.

Soittimen runko on yleensä valmistettu metallista, joko metalliputkesta tai sitten rullatusta metallilevystä. Tinapillissä on kuusi sormiaukkoa, jotka avattaessa järjestyksessä muodostuu diatoninen duuriasteikko. Sormitusta varioimalla soittimella soitetaan usein kuitenkin kolmessa eri sävellajissa kappaleesta riippuen: esimerkiksi D-vireisellä tinapillillä voi soittaa d-duurissa, g-duurissa ja e-mollissa. Yleisin tinapilli on d-vireinen, mutta tinapillejä valmistetaan aina bb-vireisestä g-vireiseen. 1900-luvun puolessa välissä kehitettiin myös hyvin matalalta soiva low whistle, joita on ainakin d-, g- ja a-vireisiä. Nämä kaikki soivat siis oktaavia alempaa kuin perinteiset tinapillit.

Tinapillillä soitetaan yleensä irlantilaista perinnemusiikkia, esimerkiksi jigejä, reelejä, hornpipeja, aireja, valsseja ja niin edelleen. Monissa irlantilaisissa pubeissa järjestetyissä jameissa (”sessions”) on usein mukana tinapillistejä.