Tanggu

zang gu/堂鼓
Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Itä-Aasia
Kiina
Soitinluokka 
Tuotenimi 
Melody of China
Perustiedot, oikea
Mitat 
61x45x45 cm
Materiaalit 
Hankintavuosi 
2 007
Kunto 
Soittokunnossa, rummun pintakäsittelyssä halkeamia ja yksi ripustus epäkunnossa

Tanggu on kiinalainen sylinterirumpu, joka kuuluu membranofonien soitinluokkaan. Kiinalaisen soitinluokituksen mukaan soitin kuuluu nahka-soittimiin. Soittimen nimi muodostuu kahdesta kirjoitusmerkistä, jotka tarkoittavat ”sali” (tang) ja ”rumpu” (gu).

Tanggu on malliltaan ”pullea” sylinteri, jonka molemmissa päissä on nahkainen kalvo. Kalvo on kiinnitetty runkoon metallisilla nauloilla, kuten lukuisissa muissakin kiinalaisissa rummuissa. Rumpu on maalattu punaiseksi, mikä on hyvin yleistä kiinalaisille rummuille.

Tanggun rungossa on neljä metallilenkkiä, joista rumpu kiinnitetään maassa seisovaan telineeseen, jolloin rumpu ikään kuin kelluu ilmassa.  Rumpua soitetaan puisilla kapuloilla.

Rummuilla on pitkä historia Kiinassa. Ensimmäiset rummut lienevät saapuneet kiinaan jo 3500-luvulla eaa. Turkestanista ja Tibetistä. Keisarikultin seremonioissa on käytetty jättiläismäisiä rumpuja tuhansien vuosien ajan, ja tanggu muistuttaakin muodoltaan tätä rumpumallia. (Blades 1970, 111.)  Tangguja on olemassa eri kokoisia suurimpien kalvon ollen halkaisijaltaan metrin kokoisia (da (suuri) tanggu) ja pienempien n. 25 cm (xiao (pieni) tanggu).

Tanggu on ilmeisesti kehittynyt nykyiseen kokoonsa ja muotoonsa 1800-luvun aikana. Sitä käytetään kiinalaisessa orkesterissa sekä paikallisoopperoissa.

Lähteet:

Blades, John (1970). Percussion Instruments and Their History. Lontoo: Faber and Faber Limited.