Riq

Tamburim/tar/tir/tarr/riqq
Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Lähi-Itä
Arabi-Emiraatit
Soitinluokka 
Perustiedot, oikea
Mitat 
6,5x24x24 cm
Hankintavuosi 
2 008
Kunto 
Hyvä

Riq on arabialaisella alueella käytetty pieni kehärumpu, jonka kehykseen on  tamburiinimaisesti kiinnitetty metallisia helistinkiekkoja. Soitin kuuluu membranofonien sekä idiofonien soitinluokkaan.

Soittimen kehys on valmistettu puusta, ja sitä peittävät moninaiset mosaiikkimaiset koristekuviot (Uulun soitinyksilössä kehykseen on liimattu kirjava kangas). Kehyksessä on viisi ikkunaa, joissa jokaisessa on kiinnitettynä kaksi paria helistinkiekkoja.

Muusikko pitää soitinta vasemmassa kädessään niin, että hänen sormensa pysyvät vapaina kevyisiin reunaiskuihin. Voimakkaammat iskut soitetaan vapaana olevalla oikealla kädellä.

Soitin kuuluu erityisesti arabialaisen taidemusiikkin, tarkemmin sanottuna takht-orkesterin soittimistoon. Riqin soittajan tuleekin hallita arabialaisen taidemusiikin lukuisat rytmikaavat. (Leisiö 1979, 41.)

Soittimen kalvo on valmistettu nahasta, parhaimpien kalvojen tulevan yleisen käsityksen mukaan kalannahasta. (Leisiö 1979, 41.) Kalvo on kiinnitetty kehykseen liimalla.

Lähteet:

Leisiö, Timo (1979). Islamin maiden soittimia. Helsinki: Suomalais-arabialainen yhdistys.