Puhuva rumpu

tama/kalengo/fungu/popo
Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Länsi-Afrikka
Soitinluokka 
Tuotenimi 
Ostettu Musiikki-Fazerilta / mahdollisesti alunperin Senegalista
Perustiedot, oikea
Mitat 
43x20x20 cm
Hankintavuosi 
2 005
Kunto 
Hyvä

Puhuva rumpu on länsiafrikkalainen sylinterirumpu, joka kuuluu membranofonien soitinluokkaan. Soitin on tunnettu Länsi-Afrikassa kaikilla niillä alueilla, joissa griot-musiikkiperinne on vaikuttanut.

Soittimen tiimalasin muotoinen runko on valmistettu kevyestä puusta. Rungon molempia päitä peittävät nahkaiset kalvot, jotka on sidottu toisiinsa melko löysillä nahkaisilla tai jänteistä tehdyillä naruilla. Soitettaessa soitinta puristetaan käsivarren ja kyljen välissä, jolloin puristusvoimakkuutta vaihtelemalla saadaan vaihdettua myös kalvojen kireyttä ja näin ollen rummun tuottamaa sävelkorkeutta. Joissain rummuissa ambitus saattaa olla jopa oktaavin (Blades 1970, 55). Soitinta soitetaan yleensä koukun muotoisella kapulalla (vapaassa kädessä) sekä rumpua pitelevän käden sormilla.

Puhuvan rummun nimi juontuu sen käyttötarkoituksesta. Esimerkiksi joruba-kansa käyttää soitinta signaalisoittimena. Kokeneimmat soittajat pystyvät imitoimaan rummulla ihmispuheen tiettyjä tonaalisia ominaisuuksia ja välittämään näin erilaisia viestejä. (Blades 1970, 55; Buchner 1980, 263.) Tällaiselle rumpumallille onkin kehittynyt omanlaisensa rumpukieli. Soitinta käytetään myös musiikin säestyksessä, esimerkiksi jorubien sakara-tanssissa (Blades 1970, 55).

Lähteet:

Blades, John (1970). Percussion Instruments and Their History. Lontoo: Faber and Faber Limited.

Buchner, Alexander (1980). Colour Encyclopedia of Musical Instruments. Lontoo: Hamlyn.