Surdo

Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Etelä-Amerikka
Brasilia
Soitinluokka 
Tuotenimi 
Stig Löfholm / SP Swedish percussions
Perustiedot, oikea
Mitat 
61x47x47 cm
Materiaalit 
Hankintavuosi 
2 006
Kunto 
Hyvä

Surdo on suurikokoinen brasilialainen rumpu, joka kuuluu membranofonien soitinluokkaan. Soitin kuuluu sambaorkesterin soittimistoon.

Uulun surdossa on teräksinen, sylinterinmallinen rumpu, jossa on synteettiset kalvot sekä ala- että yläpuolella. Soitinta soitetaan suurikokoisella malletilla rummun roikkuessa soittajan vyötäröllä.

Surdossa on neljä peruslyötiä:

  • lyönti  vasemmalla kädellä (hiljainen ääni)
  • lyönti oikeassa kädessä olevalla malletilla (avoin)
  • lyönti oikean käden malletilla niin, että vasen käsi koskettaa kalvoa (suljettu)
  • kanttilyönti malletin varrella

Surdon ”peruskompissa” surdolla soitetaan 2/4 tahtilajissa hiljaiset iskut ykkösille (vasemmalla kädellä) ja voimakkaat iskut (malletilla) kakkosille. (Silveira, www-lähde)

Samba on 1910-luvulla syntynyt brasilialainen populaarimusiikin ja –tanssin suuntaus. Sambalajeja on useita ja tyylit vaihtelevatkin paljon eri puolilla Brasiliaa. Samba yhdistetään usein erilaisiin juhlallisiin karnevaaleihin ja sambakulkueisiin, jossa sambakoulut esittelevät taitojaan. On olemassa myös ravintoilassa esitettyä laulettua sambaa, joka musiikillisesti eroaa karnevaaleissa tanssittavasta sambasta paljon. (Kuitunen 1985, 104-105).

Lähteet:

Kuitunen, Marja-Leena (1985). ”Etelä-Amerikan musiikki”. Teoksessa Kansojen musiikkia. Toim. Marja-Leena Kuitunen & Pirkko Moisala. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava.

Silveira, Gilson. Surdo and repinique

Verkkoaineisto