Soiva kulho

singing bowl
Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Etelä-Aasia
Nepal
Himalaja
Soitinluokka 
Perustiedot, oikea
Mitat 
7x16x16 cm
Materiaalit 
Hankintavuosi 
2 006
Kunto 
Hyvä

Soiva kulho on tiibetiläinen soitin, joka kuuluu idiofonien soitinluokkaan.

Soitin on nimensä mukaisesti metallinen kulho, josta tuotetaan ääni hankaamalla puista kapulaa soittimen reunaa vasten. Tällöin koko soitin alkaa värähdellä ja tuottaa tietyn, valmistettaessa soittimelle asetetun taajuuden. Uulun soivat kulhot on ostettu Pekingistä Kiinasta sekä Kathmandusta Nepalista.

Kulhot valmistetaan käsin metalliseoksesta, jonka tarkka koostumus ei ole tiedossa. Ainakin kuparia, tinaa, sinkkiä, rautaa, kultaa, hopeaa ja nikkeliä on käytetty (Terwange & Bush 2011, R51). Kulhoja on olemassa useita ei kokoja, suurimpien ollessaan halkaisijaltaan lähes metrisiä ja pienimpien noin kymmenen senttiä.

Soittimen käyttötarkoituksista ja hengellisistä voimista kerrotaan paljon tarinoita. Sen alkuperäinen käyttötarkoitus on kuitenkin hämärän peitossa, enkä löytänyt yhtäkään lähdettä, jossa kerrottaisiin kulhon käytöstä Tiibetissä tai Tiibetin buddhalaisuudessa. Kuten Eva Rudy Jansen (1990, 22) kirjoittaakin ”jos kysyt tiibetiläiseltä käytetäänkö tai onko soivina kulhoina tuntemiamme soittimia koskaan käytetty soivina kulhoina, on vastaus lähestulkoon aina kieltävä”. Soivalla kulholla onkin eräänlainen new age -status parantavana soittimena.

Soivia kulhoja voi ostaa nykyään eri puolilta maailmaa, joten soitin ei ole käytössä enää yksinomaan Tiibetissä (josta suurin osa buddhalaisista lamoista on muutenkin maanpaossa Nepalissa, Intiassa ja USA:ssa).  Soitinta käytetään esimerkiksi erilaisissa joogakouluissa ja myös musiikkiterapeutit ovat ottaneet soittimen käyttöönsä.

Jansen, Eva Rudy (1990). Singing Bowl: A Practical Handbook of Instruction and Use. Diever: Bikeney Kok. 

Terwange, Denis & Bush, John W M (2011). Tibetan singing bowls.