Sahnai

shenai/sāhnai/shāhnai/shahnai/shehnai
Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Etelä-Aasia
Nepal
Himalaja
Soitinluokka 
Asiasanat 
Perustiedot, oikea
Mitat 
37x2,5 cm, kellon halkaisija 7 cm
Materiaalit 
puu
Hankintavuosi 
2 006
Kunto 
Hyvä

Sahanai on nepalilainen oboemainen kaksoislehdykkäsoitin, joka kuuluu aerofonein soitinluokkaan.  Soitin on sukua pohjois-intialaiselle sahnaille, burmalaiselle hnaille sekä kiinalaiselle suonalle. Nepalilaiset sahnait eroavat keskenäänkin jopa niin paljon, että kahden eri valmistajan soittimet saattavat erota toisistaan muodoltaan, viritykseltään sekä valmistusmateriaaleiltaan.

Uululla on kaksi Lari Aaltosen Nepalista tuomaa sahanaita, jotka on ostettu nepalilaisesta soitinliikkeestä. Molempien runko on valmistettu puusta ja molemmissa on neljästä ruo’on palasta valmistettu kaksilehdykkäinen suukappale. Lisäksi molemmissa on kahdeksan sormiaukkoa, joista yksi on soittimen alapuolella oleva peukaloaukko.

Toisen sahanain runko on suora ja se leviää pikkuhiljaa kelloa kohti mentäessä. Kello on veistetty samasta puukappaleesta kuin soittimen muukin runko. Lisäksi soittimessa on messinkisiä koristerenkaita rungon ympärillä.

Toisen sahanain runko puolestaan on kaarevasti ylöspäin nouseva, mikä lienee yleisempi sahanain muoto Nepalissa (Tingey 1990, 25-27). Soittimen kello on valmistettu messingistä samoin kuin soittimen rungon ympäri kierretyt koristerenkaat.

Carol Tingey (1990, 27) kirjoittaa nepalilaisen sahnain erityispiirteistä sen rungon olevan valmistettu kahdesta yhteen liimatusta puolikkaasta. Kummassakaan Uulun sahnaissa näin ei kuitenkaan ole.

Sahnai kuuluu Nepalissa niin kutsuttuihin pancai baja (”viisi soitinta”)–soittimiin. Pancai bajassa on viisi soitinta: (ts. pancai baja –orkesterissa on käytössä nämä soittimet): sahanai, damaha (suuri rumpu), tyamko (pieni rumpu), dholaki (kaksikalvoinen rumpu) sekä jhyali (symbaalit). Sahnai kuuluu myös suurempaan naumati baja (”yhdeksän soitinta”)-soittimistoon. Usein pancai baja nimellä viitataan monenlaisiin ja –muotoisiin kokoonpanoihin (Tingey 1990, 24; Stirr: Instruments).

Soitin kuuluu damai-kastin soittimistoon. Damai on nepalilaisten räätälien ja ammattimuusikoiden kasti, jotka tunnetaan erityisesti erilaisista (pancai baja sekä naumati baja) juhla- ja rituaaliorkestereistaan, nagara bana temppeliorkestereista sekä hudke laulu- ja tanssitraditiosta. (Stirr: History.)

Lähteet:

Tingey Carol (1990). Heartbeat of Nepal: The Pancai Baja. Kathmandu: Royal Nepal Academy.

Stirr, Anna. Damai music