Digitaalipiano

Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Aasia
Soitinluokka 
Tuotenimi 
Casio Privia
Perustiedot, oikea
Mitat 
131x27x12 cm
Materiaalit 
Kunto 
Hyvä

Digitaalipiano on digitaalinen ja sähköinen versio tavallisesta pianosta. Akustinen piano on kosketinsoitin, joka kuuluu kordofonien soitinluokkaan. Digitaalinen piano on puolestaan kosketinsoitin, joka kuuluu elektrofonien soitinluokkaan. Sen ääni tuotetaan synteesillä, kyseessä on siis eräänlainen syntetisaattori.

Piano on Euroopassa kehittynyt kosketinsoitin, jolla on ollut merkittävä rooli aluksi erityisesti taidemusiikissa 1700-luvun lopussa ja 1800-luvulla ja sittemmin myös jazzissa ja populaarimusiikissa. Pianoa ennen Euroopassa käytettiin paljon myös muita kosketinsoittimia, kuten urkuja, klavikordia ja cembaloa. Näistä klavikordi ja cembalo ovat myös kielisoittimia, ja niitä voidaankin pitää pianon esi-isinä. Ensimmäinen piano on rakennettu todennäköisesti 1600-1700 lukujen vaihteessa Italiassa. Ennen 1800-lukua valmistettuja pienoja kutsutaan usein fortepianoiksi (tai pianoforteiksi), jotta ne erotettaisiin 1800-luvun aikana kehitetystä hieman erilaisella mekanismilla toimivasta pianosta. 

Tämä digitaalipiano on merkiltään Casio ja malliltaan privia. Siinä on 88 kosketinta sekä 128 erilaista äänipankkia, aina perinteistä pienoa mallintavasta äänipankista erilaisia perkussiosoittimia mallintaviin äänipankkeihin. Soitin toimii MIDI-tekniikalla: äänipankeissa olevien äänitiedostojen toistoa ohjataan digitaalisella MIDI-signaalilla, jota puolestaan ohjataan akustista pianoa muistuttavalla käyttöliittymällä.

Digitaalinen piano on kehittynyt 1980-luvun aikana. Aikemmin oli ollut käytössä myös analogiselle äänisynteesille perustuvia sähköpianoja, kuten Rhodes-merkkiset sähköpianot. Digitaaliset pianot yleistyivät muun digitaalitekniikan ohella erityisesti 1990-luvulla ja 2010-luvulla ne ovat jo hyvin yleisiä. Digitaalinen piano on kotisoitossa hyvin suosittu sen vuoksi, että sen tuottama ääni on ohjattavissa vain kuulokkeisiin, jolloin esimerkiksi kerrostalossa soittaminen on mahdollista ilman, että naapurit häiriintyvät soittimen tuottamasta äänestä. Akustisten pianojen ollessa hankalasti liikutettavia, ovat digitaalipianot yleistyneet myös keikkakäytössä erityiseti populaarimusiikin ja jazzin puolella. Taidemusiikin soittimena digitaalista pianoa ei vielä konserttitilanteissa juurikaan käytetä.