Sadeputki

Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Etelä-Amerikka
Venezuela
Orinoco -joen alueet
Soitinluokka 
Asiasanat 
Perustiedot, oikea
Mitat 
101x5 cm
Materiaalit 
Hankintavuosi 
2 005
Kunto 
Toisesta päästä puuttuu tulppa, putki halkeilee

Ostettu Vapriikin Orinoco-näyttelystä.

Sadeputki on eteläamerikkalainen idiofoni. Soittimen ääni syntyy putken sisällä olevien pienten esineiden (kivien, jyvien, siementen) osuessa putken sisäseinissä oleviin piikkeihin. Perinteisesti sadeputket on valmistettu kuivatusta kaktuksesta, jonka piikit on työnnetty sisään. Soittimen ääni muistuttaa sateen ääntä.

Soittimen alkuperä on hämärän peitossa. Sen erityinen ääni herättää helposti ajatuksen, että kyseessä on jonkinlainen muinainen rituaalisoitin, jolla on kuivina aikoina kutsuttu sadetta.

Gina Laczko (nativevillage.org) mainitsee tekstissään useita sadeputkelle esitettyjä alkuperiä. Yhden käsityksen mukaan soitin olisi asteekien keksintö. Laczko ei kuitenkaan usko tähän, sillä sadeputkia ei ole löytynyt asteekkeihin liittyvistä arkeologisista kaivauksista, eikä soittimista ole mainintoja espanjalaisten konkistadorien teksteissä.  

Toisen käsityksen mukaan sadeputket olisivat peräisin Chilen diaguita-intiaaneilta, joiden valmistamia on suurin osa nykyisistä kaupoissa myytävistä sadeputkista. Diaguita-intiaanien varhaisissa selvityksissä ei kuitenkaan ole mainintoja sadeputkesta. (Laczko.) On mahdollista, että sadeputkien valmistaminen ei ole diaguitojen perinteinen tapa, vaan niitä on alettu valmistaa vasta kaupallisiin tarkoituksiin 1900-luvulla.

Laczkon mukaan soitin on todennäköisimmin kehittynyt joko Panaman cuna-, Ecuadorin colorado-, pohjoisen Amazonin macushi-, uachmiri- ja yauapery- tai Pohjois-Meksikon huichol-kasojen käyttämistä putken mallisista helistimistä. Mahdollisesti idea piikkien lyömisestä putken sisälle on peräisin Länsi-Afrikasta Etelä-Amerikkaan tuoduilta orjilta. Länsi-Afrikassa, erityisesti togo ja pangwe-kansojen keskuudessa käytetään nykyäänkin putkimaisia helistimiä, joiden sisään on lyöty rautanauloja. (Laczko.)

Lähteet:

Laczko,

http://www.nativevillage.org/Messages%20from%20the%20People/Rainsticks-H...