Engoma

Ruukkurumpu
Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Länsi-Afrikka
Uganda
Soitinluokka 
Perustiedot, oikea
Mitat 
korkeus 35 cm eri puolien halkaisijat 34 cm ja 16 cm
Materiaalit 
Hankintavuosi 
2 008
Kunto 
Hyvä

Engoma on ugandalainen ruukkurumpu, joka kuuluu membranofonien soitinluokkaan. Soittimen on ostanut Tampereen yliopiston entinen etnomusikologian professori Timo Leisiö ugandalaiselta muusikolta 1980-luvun alussa. Soitin on todennäköisesti valmistettu vuonna 1978. Soittimen nimi on peräisi swahilin kielen sanasta, joka tarkoittaa rumpua.

Soitin muistuttaa muodoltaan ruukkua ja on valmistettu puusta sekä nahasta. Nahka on todennäköisesti lehmännahkaa. Rummun molempia päitä peittää nahkakalvo, mutta vain laajempaa kalvoa soitetaan. Kalvon kanssa samasta materiaalista valmistetut nahkasuikaleet sitovat ala- ja yläkalvon toisiinsa.

Soitinta soitetaan suoralla puisella kapulalla tai kapulaparilla. Ennen kuin rumpua soitetaan, se lämmitetään yleensä nuotion tai paahtavan auringon alla. Näin ollen nahkakalvo kutistuu ja soittimesta kuuluu kovempi ja rikkaampi ääni. (DEKKMMA)

Soittimen sisällä on yleensä pieni helisevä esine, joka voi olla nahasta valmistettu pallo, pieni kivi tms. Rumpua soitettaessa tämä resonoi alemman kalvon kanssa tuottaen rumpuun hieman särisevän äänen. Tätä pikkuesinettä kutsutaan rummun sieluksi (DEKKMMA).

Soitinta käytetään useissa erilaisissa tilaisuuksissa, aina kuninkaallisista seremonioista kansanjuhliin.

Lähteet:

DEKKMA http://music.africamuseum.be/instruments/english/uganda/engoma.html. Tarkastettu 5.2.2013