Quena

kena
Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Etelä-Amerikka
Peru
Andit
Soitinluokka 
Perustiedot, oikea
Mitat 
38,5x2,5x2,5 cm
Materiaalit 
Rakennusvuosi 
2 005
Hankintavuosi 
2 005
Kunto 
Hyvä

Quena on etelä-amerikkalainen lovihuilu, joka kuuluu aerofonien soitinluokkaan. Soitin on alun perin kotoisin Andien vuoristosta, erityisesti Boliviasta (kena) ja Perusta (quena).

Erilaisia huiluja on Perun alkuperäiskansoilla ollut käytössä jo yli 9000 vuoden ajan. Quenan skaala on muuttunut vuosituhansien aikana, mutta espanjalaisten saapuessa soittimeen vakiintui diatoninen duuriskaala (Buchner 1980, 251).

Soittimella on tärkeä merkitys Andien pentatonisessa musiikissa. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi erilaisissa seremonioissa ja uskonnollisissa musiikissa. Solistisesti sitä soitetaan esimerkiksi vuotuisissa karnevaaleissa, joissa uhrataan maaäidille, vuorten ja järvien jumalille, viljelyskelpoiselle maalle sekä kodille. (Kuitunen 1985, 98).

Soittimessa on yleensä 7-8 sormiaukkoa, joista yksi on huilun alapuolella oleva peukaloaukko. Soitinta soitetaan sekä solistisena instrumenttina että yhtyeissä.

Quenat valmistetaan yleensä ruo’osta ja sitä soitetaan pystysuunnassa, kuten nokkahuiluja. Soittimessa ei ole varsinaisesti erillistä suukappaletta, vaan ääni syntyy puhaltamalla teräväksi viillettyyn ruo’on reunaan, mistä nimitys lovihuilu.

Lähteet:

Buchner, Alexander (1980). Colour Encyclopedia of Musical Instruments. Lontoo: Hamlyn.

Kuitunen, Marja-Leena (1985). ”Etelä-Amerikan musiikki”. Teoksessa Kansojen musiikkia. Toim. Marja-Leena Kuitunen ja Pirkko Moisala. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava.

http://www.music.vt.edu/musicdictionary/textq/Quena.html