Pohjoisamerikkalainen puuhuilu

Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Pohjois-Amerikka
Yhdysvallat
ojibway-intiaanit
Soitinluokka 
Asiasanat 
Tuotenimi 
Odell Borg / High spirits
Perustiedot, oikea
Mitat 
38x2,5x2,5 cm
Materiaalit 
puu
Hankintavuosi 
2 006
Kunto 
Hyvä

Puuhuilut ovat yleisiä monien eri alkuperäiskansojen keskuudessa Pohjois-Amerikassa. Huilut kuuluvat aerofonien soitinluokkaan.

Pohjois-Amerikassa huiluja on perinteisesti käytetty itseilmaisuun solistisina soittimina, parantamiseen sekä joissain tapauksissa myös rituaalisoittimina. (Borg 2013.)

Valmistusmateriaalit ovat vaihdelleet eri alkuperäiskansojen keskuudessa riippuen satavilla olevasta materiaalista. Pohjois-Amerikan eteläosissa huiluja on valmistettu jokiruo’osta sekä bambusta, länsi- ja itäosissa puolestaan pehmeistä puulaaduista, kuten setripuusta.  Myöhemmin, työkalujen kehityttyä, on huiluja valmistettu myös kovemmista puulajeista, kuten pähkinäpuusta. (Borg 2013.)

Huilujen historiasta ei ole juurikaan dokumentteja muutamaa 1800-luvulta olevaa valokuvaa lukuun ottamatta (Borg 2013).

Uulun huilut on valmistanut ojibwa-kansaan kuuluva Odell Borg, joka valmistaa soittimia tuotenimellä High Spirits (www.highspirits.com). Soittimissa on kuusi sormiaukkoa, joista yksi on mahdollista peittää nahkasuikaleella erilaisten asteikkojen muodostamiseksi. Huilujen ääniaukon päällä on linnunmallinen koriste, joka toimii ikään kuin taikakaluna hyvän äänen taaamiseksi. D-vireiset huilut on valmistettu setripuusta ja A-vireinen kynäkatajasta.

Lähteet:

Borg, Odell (2013). ”Flute History”. Tarkastettu 9.1.2013