Banhu

pan-hu/panhu
Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Itä-Aasia
Kiina
Soitinluokka 
Perustiedot, oikea
Mitat 
70x10x6 cm
Materiaalit 
Hankintavuosi 
2 010
Kunto 
Ei soittokunnossa

Banhu on kiinalainen piikkiviulu, joka kuuluu kordofonien eli kielisoitinten soitinluokkaan. Soitin kuuluu kiinalaisen soitinluokituksen mukaan silkkisoittimiin.

Banhua soitetaan jousella, joka on sijoitettu soittimen kahden kielen väliin (avian kuten erhussa). Soittimessa on puinen varsi ja ohuella puulevyllä päällystetty kaikukoppa. Kaikukoppa on monesti valmistettu kookospähkinän puolikkaasta.

Banhu kuuluu huqin-soitinperheeseen ja sitä pidetään yhtenä voimakasäänisimmistä huqin-soittimista. Soitin on äänialaltaan korkeampi kuin esimerkiksi erhu. Sitä käytetään paikallisoopperoissa kuvaamaan eläväisiä, lämpimiä ja pidättelemättömiä tunteita. Soitinta käytetään sekä yksinsoittoon, että orkesterisoittimena paikallisoopperoiden eri muodoissa (erityisesti bangzi, pingju, lü sekä daoqing oopperoissa sekä Henan, Shanxi ja Lanzhou provinssien paikallisissa muodoissa). (Jie 2011, 58).

Uulun soitinyksilö on tullut lahjoituksena Tuuli Talvitieltä. Soitin on melko hyvässä kunnossa, mutta siinä näkyvistä kulumajäljistä päätellen se on ollut joskus kovassa käytössä eikä ole uusi.

Jie, Jin (2011). Chinese Music. Cambridge: Cambridge University Press.