Kutirinding

Kutirr nding/kutirindingo
Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Länsi-Afrikka
Ghana
Mandet
Soitinluokka 
Perustiedot, oikea
Mitat 
37x 24x24 cm
Materiaalit 
Hankintavuosi 
2 006
Kunto 
Hyvä

Kutirinding on Länsi-Afrikkalainen rumpu, joka kuuluu membranofonien soitinluokkaan.

Soitin on peräisin ghanaliselta muusikolta, joka kiersi Suomessa vuonna 2006. Soitin on osa saoruba- eli tantango-rumpusettiä, jota soitetaan Länsi-Afrikassa erityisesti mande-kansan keskuudessa.

Kutirinding on rumpuorkesterin pienin rumpu. Muut saoruba-orkesterin rummut ovat rummuista suurin eli sabaro sekä keskimmäinen kutiriba. Kutirinding ja kutiriba soittavat keskenään rytmiä ja sabaro toimii orkesteria johtavana rumpuna, jolla annetaan komentoja kappaleen osien muuttuessa sekä johdetaan tanssijoita. (Tang 2007, 32–33).

Kaikkia sabaro-orkesterin rumpuja soitetaan yleensä keppi toisessa kädessä ja toinen käsi paljaana. Lauluja säestettäessä keppi jätetään kuitenkin pois äänenvoimakkuuden lasekmiseksi. (ibid.)

Mandejen saoruba-orkesterin rummut muistuttavat paljon wolof-kansan sabar-rumpuja rakenteeltaan ja käyttötavaltaan. Saoruba-rummut ovat kuitenkin yleensä pidempiä ja kapeampia kuin sabar-rummut. Saoruba-orkesterissa on aina kolme rumpua siinä missä sabar-orkesterissa rumpujen määrä vaihtelee tilanteen mukaan. Rumpuja käytetään yleisesti viihdetarkoituksessa esimerkiksi painiotteleuissa sekä myös hengellisissä tilaisuuksissa, kuten kastetilaisuuksissa, häissä, ympärileikkausseremoniassa ja niin edelleen. (ibid.)

Lähteet:

Tang, Patricia (2007). Masters of the Sabar: Wolof Griot Percussionists of Senegal. Philadelphia: Temple University Press.