Kongi

gong/铜锣/[tóng luó]
Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Itä-Aasia
Kiina
Soitinluokka 
Tuotenimi 
Ostettu Melody of China -kaupasta
Perustiedot, oikea
Mitat 
33,5x33,5x3 cm
Materiaalit 
Hankintavuosi 
2 007
Kunto 
Hyvä

Kongit ovat metallisia perkussiosoittimia, jotka kuuluvat idiofonien soitinluokkaan. Ne valmistetaan yleensä pronssista, ovat malliltaan pyöreitä ja niiden reunat on käännetyt. Kongia soitetaan yleensä malletilla.

Kongit ovat kotoisin Kaakkois-Aasiasta ja sana kongi (gong) onkin peräisin Indonesiasta. Uulun kongit ovat Kiinasta, jossa soittimen nimi on tóng luó. Ei ole tarkkaa tietoa, missä päin Kaakkois-Aasiaa kongeja alettiin käyttää ensin. Kiinalaisissa teksteissä kongi on mainittu ensikerran keisari Hsuan Wun hallitsijakaudella (500-516 jaa.) Hsi Yu -valtiossa, joka sijaitsi nykyisen Burman ja Tiibetin välimaastossa. (Blades 1970, 93.)

Kongit olivat vaurauden ja yhteiskunnallisen aseman symboleita ja toimivat jopa valuuttana. Mitä suurempi kongi oli, sitä arvokkaampana sitä pidettiin ja sitä vauraampi ja korkea-arvoisempi sen omistaja todennäköisesti oli. Kongeja käytettiin myös signaalien antamiseen, esimerkiksi sodassa sillä annettiin perääntymiskäsky. Kongeja on käytetty myös erilaisten tanssien säestämiseen. (Blades 1970, 94.)

Lähteet:

Blades, John (1970). Percussion Instruments and Their History. Lontoo: Faber and Faber Limited.