Kastanjetit

castanhola, castanets
Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Länsi- ja Etelä-Eurooppa
Espanja
Soitinluokka 
Perustiedot, oikea
Materiaalit 
Hankintavuosi 
2 001
Kunto 
Hyvä

Kastanjetit ovat espanjalaisia perkussiosoittimia, jotka kuuluvat idiofonien soitinluokkaan.

Kastanjetteja soitetaan pitämällä kahta koveraa puun- tai luunpalaa kädessä ja napsuttamalla niitä toisiinsa erilaisia sormitekniikoita käyttämällä. Vasemmalla kädellä soitetaan yleensä yksinkertaisempaa rytmiä ja oikealla monipuolisempaa rytmiä. Yksinkertaisemman rytmin kastanjettia pidetään maskuliinisena ja sitä kutsutaan machoksi. Monimutkaisemman rytmin kastanjettia pidetään puolestaan feminiinisenä ja sitä kutsutaan hembraksi. Soittimen muodosta ja kovasta valmistusmateriaalista johtuen ääni on yllättävän voimakas. Nykyään on saatavilla myös muovisia kastanjetteja.

Espanjalaisten kastanjettien historia ei ole täysin selvä, mutta samantyyppisiä soittimia on ilmeisesti tunnettu eri puolilla maapalloa Kiinasta muinaiseen Egyptiin ja antiikin Kreikkaan (Blades 1970). Kyseessä on siis mahdollisesti jo hyvin varhainen soitintyyppi. Kirjallisissa lähteissä kastanjetit näkyvät ensikerran 1200-luvulla toimitetussa Cantigas de Santa Maria-kirjassa, joka sisältää 420 sävellettyä runoa sekä kuvitusta, joissa kastanjetitkin näkyvät.

Ensimmäinen tarkka kuvaus espanjalaistyyppisistä kastanjeteista ja niiden käytöstä on kuitenkin vasta Marin Mersennen vuonna 1636 kokoamassa ja Pariisissa julkaistussa Harmonie Universelle -kirjassa. Hän kirjoittaa kastanjeteilla säestetyn erityisesti sarabande-tanssia ja soittimen muutenkin olevan käytössä erityisesti tanssimusiikissa. (Blades 1970, 189, 193.) Espnjaan ja Eurooppaan kastanjetit ovat todennäköisesti tulleet maurien mukana Pohjois-Afrikasta (Abrashev & Kadjev, 299).

Lähteet:

Abrashev, Bozhidar & Gadjev, Vladimir (2000). The Illustrated Encyclopedia of Musical Instruments. Kölni: Könemann.

Blades, John (1970). Percussion Instruments and Their History. Lontoo: Faber and Faber Limited.

 

Verkkoaineisto