Ilimba

kalimba/sanza/mbira/sormipiano
Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Itä-Afrikka
Tansania
Soitinluokka 
Asiasanat 
Perustiedot, oikea
Mitat 
10x17x3,5
Hankintavuosi 
2 008
Kunto 
Hyvä

Ilimba on tansanialainen sormipiano. Sormipianot ovat Saharan eteläpuolisesta Afrikasta peräisin olevia näppäilyidiofoneja.

Soitinta soitetaan painamalla peukaloilla eri pituisia kieliä, jotka on tehty metallista. Jokainen soitettu ääni on oma erillinen idiofoninsa ja sillä on mahdollista tuottaa monipuolisia ja monimutkaisiakin melodioita. Soittimen runko koostuu puisesta kaikukopasta. (Abrashev & Gadjev 2000, 18.) Ilimban kaikukopassa on usein muutamia kiviä tai muita pieniä seineitä, jotka resonoivat kieliä soitettaessa tai toimivat idiofonina soitinta ravistettaessa. Kielten juureen on voitu lisäksi kiertää esimerkiksi alumiinitölkeistä valmistettuja resonoivia renkaita. (Blades 1970, 85). Ilimbaa käytetään niin soolosoittimena kuin yhdessä muiden instrumenttien kanssa, sekä tanssin ja laulun tukena.

Muita sormipianojen nimityksiä ovat muiden muassa mbira, sansa, ikembe, likembe, marimba, marimbula, sanza ja ilimba. Nimitykset, koot ja kielten määrät ja viritykset vaihtelevat ympäri Afrikkaa.

Ilimba on erityisesti gogo-heimon soitin. Kenties tunnetuin ilimban soittaja on tansanialainen Hukwe Zawose (1938/-40–2003) Zawosen musiikkisuvusta. Tämän ilimban on valmistanut Danford “Danny” Zawose Bagamoyossa Tansaniassa.

Lähteet:

Abrashev & Gadjev (2000). The Illustrated Encyclopedia of Musical Instruments.

Blades, John (1970). Percussion Instruments and Their History. Lontoo: Faber and Faber Limited.