Hulusi

hú lú sī / 葫蘆絲 / bilangdao
Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Itä-Aasia
Kiina
Soitinluokka 
Asiasanat 
Tuotenimi 
Ostettu Shanghaista
Perustiedot, oikea
Materiaalit 
Hankintavuosi 
2 009
Kunto 
Lehdykkä rikki

Hulusi on kiinalainen vapaalehdykkäsoitin, joka kuuluu aerofonien soitinluokkaan. Muita hulusin kaltaisia soittimia kiinassa ovat sheng ja bawu.

Soitin koostuu kolmesta putkesta sekä perinteisesti kurpitsasta valmistetusta suukappaleesta, jonka sisällä on soittimen äänen muodostava kieli messinkinen kieli. Perinteisesti kieli on todennäköisesti valmistettu bambusta tai jostain ruo’osta.  Kolmesta putkesta keskimmäinen on varsinainen melodiaputki, jossa on seitsemän sormiaukkoa (alapuolella yksi ja päällä kuusi). Reunimmaiset putkissa on vain yksi sormiaukko, jonka peittämällä voi sammuttaa putkien tuottaman borduunasävelen. Nykyään valtaosassa huluseista vain toinen reunimmaisista putkista tuottaa sävelen toisen ollessa vain koriste. Sormiaukot muodostavat järjestyksessä seuraavanlaisen skaalan 5-6-7-1-2-3-5-6 (eli esim. Bb-vireisessä hulusissa f-g-a-bb-c-d-f-g).

Soitin on peräisin Yunnanin maakunnasta Etelä-Kiinasta ja se on alunperin dai-kansan perinnesoitin. Dait kutsuvat hulusia nimellä bilangdao. Nykyään huluseja näkyy joka puolella Kiinaa ja se lienee yksi yleisimmistä turisteille matkamuistoksi myytävistä soittimista. Hulusin ääntä voi kuulla niin populaari- kuin elokuvamusiikissakin.

Dai-kansan parissa kerrotaan tarinaa ensimmäisestä hulusista:

Olipa kerran nuorukainen, joka oli rakastunut kauniiseen neitoon. Eräänä päivänä vuorilta tuli kuitenkin suuri tulva ja erotti parin toisistaan. Nuorukainen ei kuitenkaan antanut periksi vaan etsi neidon käsiinsä suurta kurpitsaa apunaan käyttäen. Kun Buddha huomasi tämän horjumattoman rakkauden, hän lahjoitti nuorukaiselle kultaisesta kurpitsasta ja bambupilleistä valmistetun soittimen. Kun nuorukainen soitti sitä, väistyi tulva kokonaan ja luonto alkoi kukkia, riikinkukot levittivät kauniin pyrstönsä ja koko luomakunta juhli nuorenparin rakkautta. Tästä lähtien ovat dait sukupolvi toisensa jälkeen soittaneet hulusia juhlistaakseen horjumatonta rakkautta ja uskollisuutta. (cultural-china.com.)

Lähteet:

Cultural-china.com

Verkkoaineisto