Hula ipu

kurpitsarumpu/ipu hula/ipu heke `ole/ipu `ole
Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Aasia
Havaiji
Soitinluokka 
Tuotenimi 
Ika Vea
Perustiedot, oikea
Mitat 
28x21x21 cm
Materiaalit 
Rakennusvuosi 
2 006
Hankintavuosi 
2 006
Kunto 
Hyvä

Hula ipu on kurpitsasta valmistettu havaijilainen rumpu. Se kuuluu idiofonien soitinluokkaan. Erikoisen rummun hula ipusta tekee se, että siinä ei ole kalvoa ollenkaan, vaan soitin on luonnon muovaama kurpitsa, joka on koverrettu ontoksi ja kuivattu.

Hula ipu on laulun jälkeen tärkein hula-tanssin säestyksessä käytetty instrumentti. Hula taustaorkesteria, jossa käytössä on nimenomaan ipu sekä laulu, kutsutaan ho` opa `aksi. Monesti myös tanssijat soittavat ipua.

Hula ipuja on kahdenlaisia: ipu heke ja ipu heke `ole. Uulun kokoelmassa oleva ipu on näistä jälkimmäinen. Se on valmistettu yhdestä kuivatusta kurpitsasta. Ipu heke puolestaan on valmistettu kahdesta kurpitsasta ja on kooltaan suurempi.

Soitinta soitetaan joko istualtaan tai seisaaltaan. Soittotekniikaan kuuluu kaksi pääiskua u ja te. U-isku soitetaan joko tömäyttämällä soitinta maahan (istuessa) tai lyömällä soittimen pohjaa kämmenen pehmeällä osalla. Te-isku  soitetaan puolestaan kädellä soittimen kylkeen. Kaikenlaiset muutkin soittotekniikat ovat sallittuja, esimerkiksi erilaiset korukuviot sormenpäillä soitettuna. (hulapreservation.org).

Lähteet:

http://www.hulapreservation.org/implement.asp?ID=13

http://www.ipufarm.com/ipuhula/