Ghijjak

ghïjjak/ghijak/gijak/ghichak/gidjak/gidzhak/ghaychak
Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Keski-Aasia
Tadžikistan
Pamir
Soitinluokka 
Perustiedot, oikea
Hankintavuosi 
2 010
Kunto 
Hyvä

Ghijjak on  piikkiviulu, joka kuuluu kordofonien, eli kielisoitinten soitinluokkaan. Tämä soitin on peräisin Tadžikistanista, joskin ghijjak tunnetaan myös muualla Keski-Aasiassa. Soittimesta on olemassa muutamiakin erilaisia variaatioita.

Soittimessa on pyöreä puinen kaikukoppa, kaikukopan läpi kulkeva kaula, jossa on otelauta ja neljä metallista kieltä. Kaikukoppa on peitetty nahalla, mikä luo soittimeen resonoivan äänen. Soitettaessa soitinta pidetään pystyasennossa polven päällä ja sitä soitetaan jousella. Soitto on monesti hyvin koristeellista ja täynnä erilaisia korukuvioita.

Ghijak on hyvin läheistä sukua persialaiselle kemenchelle, jota käytetään paljon iranilaisessa sekä azerbaidzanilaisesa musiikissa.

Tämä soitin on peräisin Tadžikistanin Pamir-vuorilta. Pamir vuorilla elävä pamir-kansa on yksi tadzikistanin etnisistä vähemmistöistä. Soittimella ilmeisesti säestetään laulua sekä soitetaan solistisia osuuksia. Soittimen on rakentanut Shavqmamad Pulodov, joka kiersi Samo-yhtyeensä kanssa Suomessa vuonna 2010.

Uzbekistanissa tunnetaan legenda, jonka mukaan ghijjak syntyi, kun saranat vinkuivat taivaan ovea raotettaessa (Pirnafasov & Sabirova 2008).

Lähteet:

Pirnafasov, Bektemor & Sabirova Nasiba (2008): “It’s Him That Loves Homeland Who Loves its Art, Says Uzbek Master Performer Abdukhashim Ismailov”. Jahon 17.12.2008.