Dutar

dutor/dutār/doutar
Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Keski-Aasia
Tadžikistan
Pamir
Soitinluokka 
Tuotenimi 
Shavqmamad Pulodov
Perustiedot, oikea
Mitat 
86x15x12 cm
Materiaalit 
Rakennusvuosi 
2 009
Hankintavuosi 
2 010
Kunto 
Hyvä

Dutar on tadžikistanilainen pitkäkaulaluuttu, joka kuuluu kielisoitinten, eli kordofonien soitinluokkaan.

Soitin on rakennettu kahdesta tai kolmesta eri puulajista. Se koostuu pienestä kaikukopasta, joka on veistetty yhdestä puun palasta ja peitetty ohueksi höylätyllä puulevyllä sekä pitkästä nauhattomasta kaulasta, jossa otelauta sekä kaula ovat samaa palaa. Viritystapit on veistetty samasta puusta kuin kaula. Soittimen kielet ovat nylonia (todennäköisesti kalastussiimaa), ja ne on kiinnitetty solmimalla kaikukopan perään. Kielet kulkevat irrallaan olevan puisen tallan yli kaikukopan keskikohdassa. Kaikukoppaan on porattu reikiä ääniaukoiksi. Soitin on käsitelty jonkinlaisella öljyllä puun suojaamiseksi.

Soittimen nimi juontaa juurensa persian kieleen, jossa ”do” takoittaa kaksi ja ”tar” puolestaan kieltä. Soittimen nimi suoraan käännettynä tarkoittaa siis ”kaksi kieltä”. Tadzikistanilaisessa dutarissa onkin kaksi kieltä, jotka perinteisesti viritetään kvintin päähän toisistaan (e-h). Erilaisia dutareita löytyy hyvin suurelta maantieteelliseltä alueelta aina Turkista Kiinaan, ja dutarin voidaankin sanoa olevan yksi maailman yleisimmistä kielisoittimista.

Tämä dutar on peräisin Tadžikistanin Pamir-vuorilta. Pamir vuorilla elävä pamir-kansa on yksi tadzikistanin etnisistä vähemmistöistä (kuten tadzikit itsenkin nykyään). Pamirit soittavat dutarilla eräänlaisia riffejä, ja säestävät näin laulua. Soittimen on rakentanut Shavqmamad Pulodov, joka kiersi Samo-yhtyeensä kanssa Suomessa vuonna 2010.