Duduk

doudouk
Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Lähi-Itä
Armenia
Soitinluokka 
Asiasanat 
Perustiedot, oikea
Materiaalit 
puu
Hankintavuosi 
2 009
Kunto 
Hyvä

Duduk on armenialainen kaksilehdykkäinen puupuhallin, joka kuuluu aerofonien soitinluokkaan.

Soittimen suukappale on suurikokoinen verrattuna soittimen runkoon. Se on valmistettu paksusta ruo’osta melko monimutkaista menetelmää käyttäen. Vaikka kyseessä onkin kaksoislehdykkäsoitin, muistuttaa dudukin ääni ennemminkin yksilehdykkäisten soitinten kuten saksofonin sointia kuin vaikkapa kaksilehdykkäisen oboen. Tämä johtuu juuri lehdyköiden suuresta koosta. Dudukin runko valmistetaan perinteisesti aprikoosipuusta.

Moderneissa dudukeissa on yhdeksän sormiaukkoa: rungon alapuolella yksi peukalolle ja sen päällä neljä molempien käsien sormille. Matalimmasta korkeimpaan sormiaukot avattaessa järjestyksessä ne tuottavat luonnollisen molliasteikon. Neljän aukon ollessa avoimena puhtaan sävelen (Mi) tuottamiseksi tarvitsee huulia puristaa yhteen hieman enemmän kun muissa sävelissä. Puolikkaita sormiaukkoja sekä erilaisia puhallustekniikoita käyttämällä saa dudukista myös diatonisen asteikon ulkopuolisia säveliä.

Soittimen alkuperä on epäselvä, mutta tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että soitin on ollut olemassa vähintään 400-luvulta jaa., mahdollisesti jo huomattavasti aiemmin.

Dudukin käyttö on 1900-luvun loppupuolella yleistynyt elokuva- ja pelimusiikissa, ja jo kymmenissä Hollywood-tason tuotannoissa onkin käytetty dudukin ääntä. Elokuvissa ja televisiosarjoissa monet fantasiasoittimet ovat lainanneet äänensä dudukilta (esim. Narnian tarinat: Velho ja leijona).

Armenialainen duduk musiikki on vuodesta 2005 lähtien ollut UNESCON maailmanperintölistalla.

Kenties kuuluisin dudukin soittaja on nykyään armenialainen Djivan Gasparyan, joka on soittanut useiden elokuvien soundtrackeillä (esim. The Crow ja Gladiaattori).

Lähteet:

duduk.com

Verkkoaineisto