Dran-Yen

tungana/damyan/dramyin/dranyen/sgra-snyan
Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Aasia
Tiibet
Himalaja
Soitinluokka 
Tuotenimi 
Soitinrakentaja Mr. Kunga
Perustiedot, oikea
Mitat 
106x20x12 cm
Hankintavuosi 
2 010
Kunto 
Hyvä/plektra kuluttanut lakkapintaa

Dran-Yen on Himalajan vuoristossa ja sen lähettyvillä käytetty pitkäkaulainen luuttusoitin. Se kuuluu kordofonien, eli kielisoitinten luokkaan.

Dran-yenistä on soittimena kansanomainen ja siitä onkin olemassa useita erilaisia kokovariaatioita, erilaisia kielityksiä, viritysmekaniikkoja ja niin edelleen. Voidaankin puhua ennemmin eräänlaisesta soitinperheestä.  

Yleisesti ottaen voidaan erilaisia dran-yenejä yhdistäviä piirteitä olevan kuitenkin paljon: soittimen kaikukoppa on päällystetty nahalla, mikä tuo soittimeen banjomaisen resonoivan äänen; otelaudassa ennen varsinaista kaikukoppaa on eräänlainen levennys (”double-waisted”); otelaudassa ei ole nauhoja. Soittimen käyttötarkoitus on ensisijaisesti laulun säestys.

Tämä soitin on ostettu tiibetiläiseltä muusikolta, Dorjee Tseringiltä. Tsering on syntynyt Intiassa, jossa hän on tehnyt pitkän uran tiibetiläisen kansanperinteen ja erityisesti perinnemusiikin parissa. Nykyään hän asuu Torontossa, Kanadassa.

Soitin on valmistettu Intiassa ja sen on valmistanut soitinrakentaja Mr. Kunga.

Soittimessa on kuusi kieltä, jotka jakautuvat kolmeen kielipariin. Kielet viritetään niin, että kieliparin molemmat kielet soivat samassa sävelessä samassa oktaavialassa. Viritys on matalimmasta korkeimpaan on H E A, eli kieliparit on viritetty kvarteittain.

Lähteet:

http://www.atlasofpluckedinstruments.com/central_asia.htm