Dran-yen

dranyen/dramyin/damyen/danyen/sgrna-snyan/tungna/tungana
Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Etelä-Aasia
Nepal
Soitinluokka 
Asiasanat 
Perustiedot, oikea
Kunto 
Ei pysy vireessä, huonot kielet

Dran-yen on Himalajan vuoristossa ja sen lähettyvillä käytetty pitkäkaulainen luuttusoitin. Se kuuluu kordofonien, eli kielisoitinten luokkaan.

Dran-yenistä on soittimena kansanomainen ja siitä onkin olemassa useita erilaisia kokovariaatioita, erilaisia kielityksiä, viritysmekaniikkoja ja niin edelleen. Voidaankin puhua ennemmin eräänlaisesta soitinperheestä. 

Yleisesti ottaen voidaan erilaisia dran-yenejä yhdistäviä piirteitä olevan kuitenkin paljon: soittimen kaikukoppa on päällystetty nahalla, mikä tuo soittimeen banjomaisen resonoivan äänen; otelaudassa ennen varsinaista kaikukoppaa on eräänlainen levennys (”double-waisted”); otelaudassa ei ole nauhoja. Soittimen käyttötarkoitus on ensisijaisesti laulun säestys.

Tämä soitinyksilö on peräisin Nepalista, josta sen on Suomeen tuonut Antero Mentu. Soitin on melko huonossa kunnossa. Erityisen mielenkiintoista on, että soitin vaikuttaa siltä, että se on savustettu. On epäselvää, onko kyseessä jokin tarkoitushakuinen tekniikka soittimen ulkonäön viimeistelyyn, vai johtuuko ulkonäkö vain siitä, että sitä on säilytetty savuisessa tilassa, kuten esimerkiksi nepalilaisessa kodissa.

Tässä soittimessa on yhteensä viisi kieltä, joista keskimmäinen on kiinnitetty otelaudan keskellä olevaan viritystappiin, ja on siis huomattavasti lyhyempi kuin muut kielet. Tarkempi viritysjärjestelmä on tuntematon. Soittimen perässä on nyörillä kiinnitetty puinen pitkänmallinen plektra.

Lähteet:

http://www.atlasofpluckedinstruments.com/central_asia.htm