Apinarumpu

monkey drum (yl.), damaru (Tibet), damassas (Peru)
Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Aasia
Tiibet
Soitinluokka 
Perustiedot, oikea
Hankintavuosi 
2 007
Kunto 
Hyvä

Apinarumpu on kaksikalvoinen pienikokoinen rumpu, joka kuuluu membranofonien soitinluokkaan. Sitä soitetaan pyörittämällä soitinta kahvasta, jolloin kaksi narun päihin kiinnitettyä kuulaa/solua osuvat soiviin kalvoihin. 

Apinarummun nimitys lienee peräisin soittimen käytöstä esiintyvien koulutettujen apinoiden ”soittimena” ympäri Aasiaa ja Europpaa. Joissain tapauksessa myös koulutetut karhut on saatu soittamaan vastaavanlaisia rumpuja. (Blades 1970, 142-143).

Useissa eri kulttuureissa on apinarummun kaltaisia soittimia. Tunnetuin näistä lienee sekä tiibetinbuddhalaisuudessa että hindulaisuudessa käytetty damaru. Hindulaisuudessa soitin liittetään vahvasti Shiva-jumaluuteen ja näin ollen sekä luomiseen että tuhoamiseen. Shiva (joka liitetään myös musiikin syntyyn) kuvataan usein damaru kädessään. Damarua on soitettu niin kuninkaiden kruunajaisissa, sodassa kuin muissakin merkittävissä tapahtumissa. (Ghosh 2004, 200; Blades 1970, 142-143).  Perinteisesti tiibetiläiset damarut on valmistettu ihmisen pääkallosta, nykyään pääasiassa puusta ja nahasta.

Perussa apinarumpua kutsutaan nimellä damassas ja se lienee pääasiassa leikkikaluksi tarkoitettu. Perulaisia apinarumpuja myydäänkin laajasti ympäri maailmaa erilaisissa maailmankaupoissa. Se on yksi yleisimmistä reilun kaupan (Fair Trade) soittimista. 

Lähteet:

Ghosh, Mandira (2004). Folk Music of the Himalayas. Gurgaon: Shubhi Publications.

Blades, John (1970). Percussion Instruments and Their History. Lontoo: Faber and Faber Limited.