Daf

dafli/dap/def/tef/defi/gaval/duf
Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Keski-Aasia
Tadžikistan
Soitinluokka 
Perustiedot, oikea
Materiaalit 
Hankintavuosi 
2 010
Kunto 
Hyvä

Ostettu tadžikistanilaiselta Samo-yhtyeeltä. 

Daf on kehärumpu, joka kuuluu membranofonien soitinluokkaan. Dafin kaltaisia kehärumpuja käytetään maantieteellisesti laajalla alueella aina Pohjois-Afrikasta Etelä-Eurooppaan ja Keski-Aasiaan. Tämä soitin on peräisin Tadžikistanin pamir-kansalta.

On hyvin vaikea määritellä mitkä kehärummut ovat dafeja ja mitkä joitain muita, sillä kielestä ja alueesta riippuen samanlaisilla kehärummuilla on eri nimiä ja toisaalta taas erilaisilla kehärummuilla samoja nimiä.

Dafia soitetaan käsin ja soittotekniikoita ja asentoja on useita erilaisia. Yleisin lienee tapa, jossa soitinta pidetään vasemmalla kädellä, jolloin oikea käsi ja vasemman käden sormet jäävät vapaiksi soittamiseen. Toinen melko yleinen soittoasento on soittaa soitinta istuallaan niin, että rumpu on jalkojen välissä, jolloin molemmat kädet ovat vapaita soittamaan.

Pamirit käyttävät dafia muun muassa dafsaz-musiikissa, jossa ei dafin lisäksi ole käytössä muita instrumentteja laulua säestämässä. Laulun aiheet tulevat islamilaisesta uskonnosta, ja sisältävät usein sufi-runoutta ja rukouksia. (Koen 2011, 198-199.)  

Lähteet:

Koen, Benjamin D. (2011). Beyond the Roof of the World. Music, Prayer, and Healing in the Pamir Mountains. Oxford University Press.