Cajón

Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Länsi- ja Etelä-Eurooppa
Soitinluokka 
Tuotenimi 
Schlagwerk / Cajón la Peru
Perustiedot, oikea
Mitat 
28x49x30 cm
Materiaalit 
puu
Hankintavuosi 
2 009
Kunto 
Hyvä

Cajón on perkussiosoitin, joka kuuluu idiofonien soitinryhmään. Kyseessä on erikoinen rumpu, sillä siinä ei ole muiden rumpujen tapaan nahkaista kalvoa (joka tekisi soittimesta membranofonin), vaan soitin on käytännössä puinen laatikko, joka valmistetaan nykyään yleensä vanerista.

Erikoinen on myös cajónin soittoasento, nimittäin soittaja istuu soittimen päällä ikään kuin se olisi puinen jakkara, ja soittaa käsillään soittimen reunoja (erityisesti etulevyä, joka on usein muita levyjä ohuempi, ja näin ollen soi paremmin).

Joissain tapauksissa cajónin etummaisen levyn taakse on pingotettu resonaattorikieli (vrt. virvelirumpu) tai pieniä kulkusia, mikä tekee soittimen äänestä rikkaamman.

Cajón on kotoisin Perusta, jossa soitin yleistyi 1800-luvun aikana erityisesti afrikkalaistaustaisten orjien keskuudessa. Soitin on yleinen myös Kuubassa. Alun perin cajón lienee ollut mikä tahansa soittimeksi kelpaava puinen laatikko, esimerkiksi lipaston laatikko tai marketeilla käytetty kalalaatikko – soittimen nimi johtaa suoraan espanjankielen sanaan cajón, joka tarkoittaa laatikkoa.

Nykyään cajónia käytetään myös espanjalaisessa flamencossa, johon soittimen toi kuuluisan kitaristin ja säveltäjän Paco de Lucian orkesterissa soittanut Rubem Dantas 1970-luvulla.