Bendir

bandir/dif/بندير
Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Lähi-Itä
Soitinluokka 
Perustiedot, oikea
Mitat 
13x39x39 cm
Materiaalit 
Hankintavuosi 
2 009
Kunto 
Hyvä

Bendir on Pohjois-Afrikkalainen kehärumpu, joka kuuluu membranofonien soitinluokkaan.

Bendirin erityispiirre on rummun sisäpuolelle kalvoa vasten viritetyt kielet (yksi tai useampi), jotka resonoivat rumpua soitettaessa (vrt. virvelirumpu).

Bendirin soittoasentoja on useita. Perinteisesti bendiriä pidetään asettamalla vasemman käden peukalo kehässä olevasta reiästä, jolloin rumpu on ikään kuin pystyasennossa.  Kalvoa soitetaan oikealla kädellä sekä vasemman käden vapaana olevilla sormilla. Joskus bendiriä näkee soitettavan myös pitämällä rumpua jalkojen välissä, jolloin molemmat kädet ovat täysin vapaana soittamiseen.

Muita samankaltaisia kehärumpuja ovat mm. daf ja tar, joita tavataan aina Pohjois-Afrikasta Keski-Aasiaan.

Bendir on käytössä monentyyppisissä tilanteissa, niin sekulaareissa kuin uskonnollisissakin. Soittimella ei kuitenkaan ole pyhän soittimen statusta, vaan se on eräänlainen yleissoitin. Soitinta käytetään esimerkiksi marokkolaisessa katusoitossa, egyptiläisessä shaabi-populaarimusiikissa (Gazzah 2008, 118) sekä Tunisiassa Djerban saarella vietettävässä juutalaisessa lag b’omar juhlassa (Nooshin 2009, 190).

Lähteet:

Nooshin, Laudan (2009). Music and the Play of Power in the Middle East North Africa and Central Asia. Farnham: Ashgate Publishing Group.

Gazzah, Miriam (2008). Rhythm and Rhymes of Life: Music and Identification Processes of Dutch-Moroccoan Youth. Amsterdam: Amsterdam University Press.