Bağlama

sazi/saz
Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Lähi-Itä
Soitinluokka 
Perustiedot, oikea
Mitat 
99x24x22 cm
Materiaalit 
Kunto 
Hyvä

Baglama on turkkilainen pitkäkaulaluuttu, joka kuuluu kordofonien soitinluokkaan. Baglamaa kutsutaan monesti myös saziksi, joskin saz viittaa suurempaan pitkäkaulaluuttujen soitinryhmään (Leisiö 1979, 12-13).

Lyhytkaulaisessa baglamassa (kaulassa 19 nauhaa) on yleensä seitsemän kieltä, jotka on jaettu kolmen kielen ryhmiin (3-2-2). Siinä tavanomaisin viritys on Dd-gg-Aaa.

Päärynänmuotoinen kaikukoppa on valmistettu puusta ja nauhat sekä kielet perinteisesti suolesta. Nykyään nauhat valmistetaan pääasiassa punomalla nylonista ja kielet ovat terästä (Abrashev & Gadjev 200, 113). Baglaman ääniaukko on erikoisesti kaikukopan perässä, eikä kannessa kuten esimerkiksi kitarassa.

Saz-soittimet ovat käytössä Azerbaidzanista Albaniaan (Abrashev & Gadjev 2000, 113). Turkki on sazin soittamisen ydinaluetta, jossa saz onkin ollut kiertelevien ashik-runonlaulajien symbolina vuosisatoja (Leisiö 1979, 12). 

Saz-luutuista on olemassa nykyään sähköisiä versioita, joiden mikrofonit muistuttavat paljon sähkökitaran mikrofoneja. Saz-soittimet on 1900-luvun puolesta välistä lähtien olleet käytössä myös turkkilaisessa populaarimusiikissa.

Lähteet:

Abrashev, Bozhidar & Gadjev, Vladimir (2000). The Illustrated Encyclopedia of Musical Instruments. Kölni: Könemann.

Leisiö, Timo (1979). Islamin maiden soittimia. Helsinki: Suomalais-arabialainen yhdistys.