Bağlama

sazi/saz
Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Lähi-Itä
Turkki
Soitinluokka 
Perustiedot, oikea
Mitat 
118x21x22 cm
Materiaalit 
Hankintavuosi 
2 000
Kunto 
Hyvä

Baglama on turkkilainen pitkäkaulaluuttu, joka kuuluu kordofonien soitinluokkaan. Baglamaa kutsutaan monesti myös saziksi, joskin saz viittaa suurempaan pitkäkaulaluuttujen soitinryhmään (Leisiö 1979, 12-13). Tämä soitinyksilö on ostettu Tuomas Laitiselta. 

Pitkäkaulaisessa baglamassa  (kaulassa 21 tai useampi nauha) on seitsemän kieltä, jotka on jaettu kolmeen kieliryhmään (3-2-2), jotka voidaan virittää usealla eri tavalla. Yleisin viritys on Gg-dd-Aaa.

Päärynänmuotoinen kaikukoppa on valmistettu puusta ja nauhat sekä kielet perinteisesti suolesta. Nykyään nauhat valmistetaan pääasiassa punomalla nylonista. Kielet ovat nykyään pääasiassa terästä (Abrashev & Gadjev 200, 113). Saz-soittimien ääniaukko on erikoisesti kaikukopan perässä, eikä kannessa kuten esimerkiksi kitarassa.

Saz-soittimet ovat käytössä Azerbaidzanista Albaniaan (Abrashev & Gadjev 2000, 113). Turkki on sazin soittamisen ydinaluetta, jossa saz onkin ollut kiertelevien ashik-runonlaulajien symbolina vuosisatoja (Leisiö 1979, 12).

Saz-luutuista on olemassa nykyään sähköisiä versioita, joiden mikrofonit muistuttavat sähkökitaran mikrofoneja. Saz-soittimet on 1900-luvun puolesta välistä lähtien ollut käytössä myös turkkilaisessa populaarimusiikissa.

Lähteet:

Abrashev, Bozhidar & Gadjev, Vladimir (2000). The Illustrated Encyclopedia of Musical Instruments. Kölni: Könemann.

Leisiö, Timo (1979). Islamin maiden soittimia. Helsinki: Suomalais-arabialainen yhdistys.