Cura saz

saz/sazi
Perustiedot, wrapper
Kuvat
Perustiedot
Perustiedot, vasen
Alkuperä
Lähi-Itä
Soitinluokka 
Perustiedot, oikea
Mitat 
76x16x19 cm
Materiaalit 
Hankintavuosi 
2 007
Kunto 
Hyvä

Cura saz on turkkilainen pitkäkaulaluuttu, joka kuuluu kordofonien soitinluokkaan. Saz viittaa suurempaan pitkäkaulaluuttujen soitinryhmään (Leisiö 1979, 12-13).

Tämä saz on pienin saz-soittimista, eli cura saz. Siinä on 19 nauhaa ja kuusi kieltä, jotka on jaettu kolmeen kielipariin. Yleisin cura-sazin viritys on Dd-aa-Ee.

Päärynänmuotoinen kaikukoppa on valmistettu puusta ja nauhat sekä kielet perinteisesti suolesta. Nykyään nauhat valmistetaan pääasiassa punomalla nylonista ja kielet ovat terästä (Abrashev & Gadjev 200, 113). Sazin ääniaukko on erikoisesti kaikukopan perässä, eikä kannessa kuten esimerkiksi kitarassa.

Saz-soittimet ovat käytössä Azerbaidzanista Albaniaan (Abrashev & Gadjev 2000, 113). Turkki on sazin soittamisen ydinaluetta, jossa saz onkin ollut kiertelevien ashik-runonlaulajien symbolina vuosisatoja (Leisiö 1979, 12). 

Saz-luutuista on olemassa nykyään sähköisiä versioita, joiden mikrofonit muistuttavat paljon sähkökitaran mikrofoneja. Saz-soittimet on 1900-luvun puolesta välistä lähtien olleet käytössä myös turkkilaisessa populaarimusiikissa.

Lähteet:

Abrashev, Bozhidar & Gadjev, Vladimir (2000). The Illustrated Encyclopedia of Musical Instruments. Kölni: Könemann.

Leisiö, Timo (1979). Islamin maiden soittimia. Helsinki: Suomalais-arabialainen yhdistys.